Thursday, October 30, 2008

Papa tanye. Kakak mana arah kiblat?

Yesterday while i was minding my own business at the house hall , my dad came to me and asked

papa : kakak, kiblat mane kiblat?
me : haaaa *buat2 tak dgr*
papa : kiblat la..mane kiblat?
me : ohh..ummm..sini kot *sambil menghayun kedua2 belah tangan ke arah kanan*

tak pun sini *kali ini beralih ke arah kiri pulak*

sini kot *berpusing ke arah depan dan melemparkan tangan ke udara to indicate*

papa: haiyaaaa *kuar slang cina die yg pekat tu* u tak semayang ke dayana?
me : ehehhe ehehheh *tak brani nak cakap2 ape*
papa : tape la..nanti papa tanye kat pak guard
me : ok ok *terus masok bilik buat2 tepon bunyi padahal itu lagu kat winamp*

Tadi,lebeh kurang 47 menet yg lepas.

papa : papa da tau da kiblat kat mane
me : mane mane? *buat2 cam interested*
papa : kat sini nie
me : ouhhhhhhh..papa tanye guard ke?
papa : tak la..papa pakai kompas yg beli kat mekah dulu tu.
me : ouhh

m.o.t.s.i : beli kompas tunjuk kiblat. berguna kalau duk umah org tak sembahyang. ouch

p/s : m.o.t.s.i (moral of the story is) duh!! lembab!


18 comments:

rage said...

kompas tunjuk kiblat? kompas tu dia point magnetik north kot.. dia tak tunjuk kiblat kot.. kiblat tu arah mekah kot..

m.o.t.s.i: kotak berdosa.. :P

cikudi said...

i dont know. really dont.

Anonymous said...

u solat la..u will find life is not empty as u owes feel.

-poketkencang-

Anonymous said...

mmg ada sejenis kompas yg bleh tunjuk arah kiblat, dia bukanlah directly tunjuk arah mekah tapi ada lah sudut2 dia bleh kira dari north tu.. jgn sempit sgt pemikiran bila dgr "kompas" KOT!

cornell said...

kompas buleh tunjuk kiblat? huhu.. wa kena beli 2 ah camtu.. haha.sejenis kompas lak tuh=)) dem. all that i knw is that a magnetic compass is made to point to magnetic north and a gyro compass is to point to true north. you got variation and deviation with a magnetic compass. so that it won't point to a true north. certain degree of it will be off. no compass shall point to any other direction than that. when we use compass to determine kiblat, we use it by using the bearing of Mecca based on the North. True north by azimuth is 0 degree. When in Malaysia, the bearing of Mecca is about 292 degree. So, no compass would really point ya to kiblat, it wd only and always shows north. so kalau la kan ada kompass really point arah kiblat.. wa nak beli LAPAN!!! but then.. i cd be wrong.. mana ah tau kan.. :P

cikudi said...

sape gado tanak bagi cekelat ding dang

Anonymous said...

sembahyang la diena..
sebelum anda di sembahyangkan..:)

Cheljha said...

Well...
camni .. dlm dunia kita just ada 2 jenis compass iaitu Gyro Compass and Magnetic Compass ... dan dua2 pun tak betui cm ko jgk le babe .. peh cornell .. u seems into same field like me too .. just call me Capt. Cheljha and u? *wink*
p/s Cornell .. got 3 - 4,000 oil/chemical tanker for charter? TC or Bareboat .. any1 .. shoot me

cikudi said...

demnit aku da lost.

someone told me. if u wanta to do something. do it for urself. not for others. kan kan?

cikudi said...

wanta tu ape? adik sedare santa ke? adeh!

compas tak betul cam diena? aku nie kompas ke? aku manusia ahh..godammit!

and sometime when ur sound asleep, i shifted my form into a kitten. hahah

ape tu? ntah. ok bye

cornellius maximus said...

capt. marvel : huh? lu nak VLCC macam LNG nya vessel? charter semua? kaya.. kaya lu nih.. lu nak transport pe beb? ubat batuk?? lol..

nah.. am not in the field. just giving my POV..

to anonymous: wa tau ah wa cam pemikiran sempit.. but then.. lek ah.. don't have to shoot down at others just to make you look good to impress girl. as you might also look silly doing it as ya don't know shit.. :p

senah: sori seyh.. wa dah buat cam blog sendiri lak. dan muka!! baidewei.. next bet.. ya blog!! :p

cikudi said...

noooooooo...anything but my blogggggggggggg!!!

Anonymous said...

cornell: ni bukan masalah nk tunjuk bagus dpn pompuan ke ape..
kte patut anjak kan pemikiran kita utk dapatkan solution..
bukannye menebalkan ego bagi mempertahankan kejahilan..
act compass yg tunjukkan arah kiblat tu ade..
bole beli mane2 kt kedai jual sejadah wit compass..
mesia pon ade takya nk cari smpai ke mekah..
u ejas arah sejadah smpai jarum compass point to 80-90 degree from north (if im not mistaken 85degree).
then arah tu la mnunjukkan arah ke mekah iaitu KIBLAT kte yg SATU!
wallahualammm..

p/s: jgn malu utk mengaku jahil, sbb kite ni manusia biase jee.. peace! (=

poketkencang

cornell said...

lol. tak.. wa tak gaduh. wa cam buhsan kot.. wa tak kacau org. org kacau wa kot. wa tau ah wa "jumper".. lol. errr.. betul betul betul.. wa tau ada kompas untuk "menentukan" arah kiblat. but takde kompas yg "tunjuk" arah kiblat.

i'd been working with compass for years, be it gyro, magnetic or the latest laser-ring compass but i haven't found any compass that wd "tunjuk" kiblat, it wd always points North. for determining kiblat we wd then have to know the position of Mecca. based on that we wd then have to know our position. straight line from A to B. Malaysia is on the equator so kalau guna azimuth circle.. counting from north, it's 292 degree on a straight line. i knw this almost by fact. kalau nak counter-clockwise, it's 68 degree (and not really at right angle). but if ya r in lower or higher lattitude, ya wd have to times the Cosines Lattitude that ya r to have the exact angle.

When ppl said our kiblat arah matahari terbenam, it's almost true, as by cardinal mark, the sunset is west. but by astronomical calculation, the sun true bearing at sunset will always change. Mecca is not on the equator so kiblat dgn menentukan arah matahari terbenam is false. what if i said that kiblat nih, ada sesetengah tmpt boleh sembahyang dua arah yg bertentangan? sebab dia the earth is an almost sphere shape. the great circle of it would always point to a fix position either way.. e.g : 292 degree or 112 degree. am not gonna say anything more after this. but..

just a penny for ya thought. without full exact knowledge of things, don't simply slammed on others. i didn't start this did i? i meant the remark as a mere joke. nothing else intended.

p/s: there's a technology nowadays that cd really pinpoint a fixed position e.g kaabah called a Differential GPS. That one wd reeeeeeeaaaly point to kiblat.. and not just north :P

cikudi said...

masing2 tanak kalah. ting ting round 1!

Sweet Thinker said...

xyah pk pasal kompas. meh nk ajar u solat. huuu!

Anaspamie Hz Van Der Bass said...

pki kompas ape2 pon boleyh . just cari je bearing 292 degree 30 min. tulah arah kiblat

Ahmad said...

Cornell : apakah yang kamu faham tentang perbezaan istilah "menentukan" dan "tunjuk"? Saya nak tanya jam tangan yang kamu pakai tu menentukan waktu atau menunjukkan waktu? Umat Islam mencerap anak bulan adakah untuk menentukan waktu berpuasa atau untuk menunjukkan waktu berpuasa?Istilah menunjukkan dan menentukan ni sama ke? Jadi orang yang mencerap bintang dengan astrolab adakah untuk menentukan arah atau menunjukkan arah yang ingin dituju?Zaman sekarang dah canggih orang guna GPS pulak. Persoalannya kalau kompas atau gps atau apa2 alat sekalipun kalau ia tak dapat menentukan arah bagaimana pula ia nak menunjukkan arah?